VŠEOBECNÉ OBCHODNÉ PODMIENKY PRE NÁJOM INVENTÁRU

(ďalej aj ako „VOP“)

Tieto všeobecné obchodné podmienky pre nájom inventáru upravujú práva a povinnosti a zásady právneho vzťahu založeného nájomnou zmluvou medzi nami, spoločnosťou REK FILM, s.r.o. ako prenajímateľom a Vami, ako nájomcom, a sú pre nás, ako zmluvné strany, záväzné.

Prenajímateľom sme my, obchodná spoločnosť:

REK FILM, s.r.o., so sídlom Kalinčiakova 15, 831 04 Bratislava, IČO: 35 820 811, IČ DPH: SK2021592749, spoločnosť zapísaná v obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel Sro, vložka č. 24975/B, bankové spojenie: IBAN: SK45 1100 0000 0026 2776 2286, email: rekfilm@rekfilm.sk, tel.: +421 2 203 00 030 (ďalej ako „REK FILM“).

Nájomcom ste Vy, fyzická alebo právnická osoba, ktorá nás spôsobom uvedeným v týchto VOP kontaktuje s úmyslom prenájmu inventáru, ktorý ako prenajímateľ ponúkame, a ktorá následne s nami ako prenajímateľom uzatvorí nájomnú zmluvu v súlade s týmito VOP.

Tieto všeobecné obchodné podmienky platia v znení uvedenom na webovom sídle spoločnosti REK FILM www.rekfilm.sk, v deň ktorý nám odošlete objednávku.

Uzatvorenie nájomnej zmluvy a platobné podmienky 

Naše webové sídlo obsahuje informácie o inventáre, ktorý si môžete od nás prenajať. Inventár si môžete prenajať bez toho, aby sme Vám ho doviezli, v takom prípade si ho prídete vyzdvihnúť sami do nášho skladu. Alebo, Vám ho môžeme doviesť my na Vami určené miesto, vyložíme ho, ak je potrebné zmontujeme a po skončení nájmu odvezieme. Ako sa rozhodnete je len na Vás.    

Nájomnú zmluvu uzatvoríme elektronicky prostredníctvom nášho webového sídla, takto uzatvorená zmluva sa označuje ako zmluva uzavretá na diaľku. Inventár, ktorý si chcete prenajať, si vyberiete prostredníctvom online formulára na našom webovom sídle.

Ak sa rozhodnete, že si prenajatý inventár prídete vyzdvihnúť sami do nášho skladu, 

tak zmluvu o nájme uzatvoríme na základe Vašej objednávky realizovanej prostredníctvom elektronického online formulára na našom webovom sídle. Nájomná zmluva je uzatvorená po akceptácii Vašej objednávky z našej strany odoslaním emailovej správy na Vašu emailovú adresu uvedenú v objednávke. 

Vaša elektronická objednávka, ktorá nám bude doručená (prenajímateľovi) sa považuje za návrh na uzavretie nájomnej zmluvy. K uzatvoreniu nájomnej zmluvy dochádza až akceptáciou Vášho návrhu (objednávky), a to elektronickou formou.  

Ak si želáte, aby sme Vám prenajatý inventár doviezli, vyložili, prípadne zmontovali a následne po skončení nájmu aj odviezli, 

tak zmluvu o nájme uzatvoríme nasledovne. Najprv musíme vedieť čo presne si chcete od nás prenajať a kam doviezť, aby sme Vám vedeli navrhnúť cenu dopravy, vykládky a prípadne aj montáže. V prvom kroku teda vyplníte objednávku prostredníctvom elektronického online formulára na našom webovom sídle a vyznačíte, že si želáte zabezpečiť z našej strany aj dovoz, prípadne vykládku a montáž a tiež uvediete ďalšie podrobnosti podľa pokynov vo formulári. Následne Vám pošleme na emailovú adresu našu ponuku s cenou. Ak s ponukou budete súhlasiť odošlete nám na emailovú adresu rekfilm@rekfilm.sk /alebo prostredníctvom formulára/ Váš súhlas s ponukou (akceptáciu), čím je nájomná zmluva uzatvorená. 

Nájomnú zmluva uzatvoríme na dobu určitú, jej presná doba trvania bude dohodnutá v zmluve.

Pri každej objednávke ste ako nájomca povinný uviesť Vaše meno a priezvisko, adresu bydliska, e-mail a tel. kontakt; fyzická a právnická osoba podnikateľ obchodné meno, sídlo, resp. miesto podnikania, IČO, DIČ, IČ DPH a kontaktné údaje osoby konajúcej za právnickú osobu alebo podnikateľa. 

Ďalej ste povinný vyplniť alebo oznámiť nám pravdivo a úplne všetky ďalšie údaje potrebné k uzatvoreniu nájomnej zmluvy, k čomu budete vyzvaný pri vypĺňaní elektronickej objednávky (online formulár), ak nevyplníte požadované údaje alebo sa preukáže, že ste uviedli nepravdivé údaje, považuje sa Vaša objednávka (návrh) za neplatnú a nebudeme na ňu prihliadať.  

Výška nájomného za predmet nájmu (jednotlivý inventár/tovar) je stanovená cenníkom prenajímateľa a je uvedená na webovom sídle prenajímateľa pri každej prenajímanej veci. Cena je uvedená bez DPH a k cene nájomného bude účtovaná príslušná DPH.

Nájomné a iné peňažné plnenia podľa nájomnej zmluvy sú splatné naraz, pred začatím plynutia doby nájmu, najneskôr však pri prevzatí inventáru. Nájomné a iné peňažné plnenia nám zaplatíte na základe nami vystavenej faktúry, pričom faktúru Vám vystavíme ihneď po uzatvorení nájomnej zmluvy. Môžeme sa však dohodnúť aj na iných podmienkach splatnosti nájomného a iných peňažných plnení v zmysle nájomnej zmluvy. 

Ak nám vrátite inventár po dobe dohodnutej v nájomnej zmluve, ste povinný platiť nájomné až do vrátenia veci.  

V prípade Vášho omeškania so zaplatením nájomného a ceny za dopravu predmetu nájmu, ste povinný nám zaplatiť úrok z omeškania vo výške 0,05% z dlžnej sumy za každý deň omeškania, a ak ste spotrebiteľ, tak úrok z omeškania vo výške podľa Občianskeho zákonníka. 

Zrušenie nájomnej zmluvy (odstúpenie od zmluvy) a storno podmienky 

Ak ste právnickou osobou alebo fyzickou osobou podnikateľom,

tak uzatvorenú nájomnú zmluvu môžete bez uvedenia dôvodu zrušiť (odstúpiť od zmluvy) prostredníctvom online formulára na webovom sídle REK FILM, a to len pred začatím plynutia dohodnutej doby nájmu, a za podmienky zaplatenia storno poplatkov ako odstupného uvedených nižšie. 

Ak sa rozhodnete po uzavretí nájomnej zmluvy zrušiť nájomnú zmluvu (odstúpiť od zmluvy), a to:

14 dní pred dohodnutým začiatkom doby nájmu, ste ako nájomca povinný zaplatiť nám 10% z celkovej ceny dohodnutého nájomného,

7 dní pred dohodnutým začiatkom doby nájmu, ste ako nájomca povinný zaplatiť nám 30% z celkovej ceny dohodnutého nájomného,

3 dní pred dohodnutým začiatkom doby nájmu, ste ako nájomca povinný zaplatiť nám 50% z celkovej ceny dohodnutého nájomného,

1 deň pred dohodnutým začiatkom doby nájmu, ste ako nájomca povinný zaplatiť nám 100% z celkovej ceny dohodnutého nájomného, rovnako ako v tomto prípade to platí aj vtedy, ak si prenajatý inventár neprevezmete v dohodnutom čase na dohodnutom mieste, s tým, že ak bola zároveň dohodnutá aj doprava, vykládka a montáž inventáru, tak ste povinný zaplatiť aj dohodnutú cenu dopravy, vykládky a montáže inventáru v zmysle nájomnej zmluvy. 

Uvedené storno poplatky spolu s inými peňažnými plneniami podľa nájomnej zmluvy sú splatné ihneď po Vami vykonanom zrušení nájomnej zmluvy (odstúpení od zmluvy).

Storno poplatky Vám musíme v tomto prípade účtovať, pretože sme Vami vybraný inventár nemohli ponúknuť inému záujemcovi.

Ak ste spotrebiteľom*

tak uzatvorenú nájomnú zmluvu môžete bez uvedenia dôvodu zrušiť (odstúpiť od zmluvy) prostredníctvom online formulára na webovom sídle REK FILM. 

Od nájomnej zmluvy však nemôžete odstúpiť, ak bola ukončená riadnym splnením (teda ak ste prenajatý inventár používali počas nájomnej doby) a doba nájmu začala pred uplynutím lehoty na odstúpenie od zmluvy s Vašim výslovným súhlasom a zároveň vyhlásite, že ste boli riadne poučený o tom, že vyjadrením tohto súhlasu strácate právo na odstúpenie od zmluvy po uplynutí dohodnutej doby nájmu. Ak s tým súhlasíte, vyznačte Váš súhlas zaškrtnutím príslušného okienka pri vypĺňaní objednávky na našom webovom sídle.  

____________

* Spotrebiteľom je fyzická osoba, ktorá v súvislosti so spotrebiteľskou zmluvou, z nej vyplývajúcim záväzkom alebo pri obchodnej praktike nekoná v rámci svojej podnikateľskej činnosti alebo povolania. (§52 ods. 4 Občianskeho zákonníka)

 

Podmienky odstúpenia od zmluvy spotrebiteľom sú upravené v zákone č. 108/2024 Z. z. o ochrane spotrebiteľa a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej ako „zákon o ochrane spotrebiteľa“), a to najmä:

 

§19 

 Právo na odstúpenie od zmluvy uzavretej na diaľku a zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka 

(1) Spotrebiteľ má právo odstúpiť od zmluvy uzavretej na diaľku a od zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka aj bez uvedenia dôvodu v lehote podľa § 20 ods. 1 až 3 okrem zmluvy, ktorej predmetom je 

a) poskytnutie služby, ak 

  1. došlo k úplnému poskytnutiu služby a 
  2. poskytovanie služby začalo pred uplynutím lehoty na odstúpenie od zmluvy s výslovným súhlasom spotrebiteľa a spotrebiteľ vyhlásil, že bol riadne poučený o tom, že vyjadrením súhlasu stráca právo na odstúpenie od zmluvy po úplnom poskytnutí služby, ak je podľa zmluvy spotrebiteľ povinný zaplatiť cenu, 

b) dodanie alebo poskytnutie produktu, ktorého cena závisí od pohybu cien na finančnom trhu, ktorý obchodník nemôže ovplyvniť a ku ktorému môže dôjsť počas plynutia lehoty na odstúpenie od zmluvy, 

c) dodanie tovaru vyrobeného podľa špecifikácií spotrebiteľa alebo tovaru vyrobeného na mieru, 

d) dodanie tovaru, ktorý podlieha rýchlemu zníženiu kvality alebo skaze, 

e) dodanie tovaru uzavretého v ochrannom obale, ktorý nie je vhodné vrátiť z dôvodu ochrany zdravia alebo z hygienických dôvodov, ak ochranný obal bol po dodaní porušený, 

f) dodanie tovaru, ktorý vzhľadom na svoju povahu môže byť po dodaní neoddeliteľne zmiešaný s iným tovarom, 

g) dodanie alkoholických nápojov, ktorých cena bola dohodnutá v čase uzavretia zmluvy, pričom ich dodanie je možné uskutočniť najskôr po 30 dňoch a ich cena závisí od pohybu cien na trhu, ktorý obchodník nemôže ovplyvniť, 

h) vykonanie naliehavých opráv alebo údržby počas návštevy u spotrebiteľa, o ktorú spotrebiteľ výslovne požiadal obchodníka; to neplatí pre zmluvu, ktorej predmetom je poskytnutie inej služby ako oprava alebo údržba, a pre zmluvu, ktorej predmetom je dodanie iného tovaru ako náhradného dielu potrebného na vykonanie opravy alebo údržby, ak boli zmluvy uzavreté počas návštevy obchodníka u spotrebiteľa a spotrebiteľ si tieto tovary alebo služby vopred neobjednal, 

i) dodanie zvukových záznamov, obrazových záznamov, audiovizuálnych záznamov alebo softvéru v ochrannom obale, ktorý bol po dodaní porušený, 

j) dodanie periodickej tlače okrem jej dodávania na základe zmluvy o predplatnom, 

k) tovar zakúpený na verejnej dražbe, 

l) poskytnutie ubytovacích služieb na iný účel ako na účel bývania, preprava tovaru, nájom automobilov, poskytnutie stravovacích služieb alebo poskytnutie služieb súvisiacich s činnosťami v rámci voľného času, ak podľa zmluvy má obchodník poskytnúť tieto služby v presne dohodnutom čase alebo v presne dohodnutej lehote, 

m) dodanie digitálneho obsahu, ktorý obchodník dodáva inak ako na hmotnom nosiči, ak 

  1. dodávanie digitálneho obsahu začalo a 
  2. spotrebiteľ udelil výslovný súhlas so začatím dodávania digitálneho obsahu pred uplynutím lehoty na odstúpenie od zmluvy, vyhlásil, že bol riadne poučený o tom, že vyjadrením súhlasu stráca právo na odstúpenie od zmluvy začatím dodávania digitálneho obsahu, a obchodník poskytol spotrebiteľovi potvrdenie podľa § 17 ods. 12 písm. b) alebo ods. 13 písm. b), ak je podľa zmluvy spotrebiteľ povinný zaplatiť cenu. 

 Spotrebiteľ má právo na odstúpenie od zmluvy aj bez uvedenia dôvodu v lehote podľa § 20 ods. 1 písm. b), ods. 2 písm. b) a ods. 3, ak spotrebiteľ a obchodník uzavreli zmluvu podľa odseku 1 písm. a) až c) alebo písm. e) na predajnej akcii alebo pri nevyžiadanej návšteve. 

 Spotrebiteľ stráca okamihom úplného poskytnutia služby právo na odstúpenie od zmluvy uzavretej na diaľku alebo mimo prevádzkových priestorov obchodníka, ktorej predmetom je vykonanie opravy, ak spotrebiteľ výslovne požiadal obchodníka o návštevu na účely vykonania opravy a plnenie sa začalo s predchádzajúcim výslovným súhlasom spotrebiteľa.

 

§20 

 Uplatnenie práva na odstúpenie od zmluvy uzavretej na diaľku a zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka 

 (1) Spotrebiteľ môže odstúpiť od zmluvy uzavretej na diaľku alebo od zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka do 

a) 14 dní odo dňa 

  1. prevzatia tovaru spotrebiteľom podľa odseku 4, 
  2. uzavretia zmluvy, ktorej predmetom je poskytnutie služby, 
  3. uzavretia zmluvy o dodávaní vody, ktorá nie je na predaj v obmedzenom objeme alebo v určenom množstve, a zmluvy o dodávke a odbere tepla, 
  4. uzavretia zmluvy o dodaní digitálneho obsahu, ktorý obchodník dodáva inak ako na hmotnom nosiči, 

b) 30 dní odo dňa uzavretia zmluvy pri nevyžiadanej návšteve alebo v súvislosti s ňou alebo na predajnej akcii alebo v súvislosti s ňou. 

 

(2) Ak obchodník poskytol spotrebiteľovi informácie podľa § 15 ods. 1 písm. f) až dodatočne, najneskôr však do 12 mesiacov od začatia plynutia lehoty na odstúpenie od zmluvy podľa odseku 1, môže spotrebiteľ odstúpiť od zmluvy uzavretej na diaľku alebo od zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka do 

a) 14 dní odo dňa, keď obchodník dodatočne splnil informačnú povinnosť, ak ide o plynutie lehoty podľa odseku 1 písm. a), alebo 

b) 30 dní odo dňa, keď obchodník dodatočne splnil informačnú povinnosť, ak ide o plynutie lehoty podľa odseku 1 písm. b). 

 

(3) Ak obchodník neposkytol spotrebiteľovi informácie podľa § 15 ods. 1 písm. f) ani podľa odseku 2, spotrebiteľ môže odstúpiť od zmluvy uzavretej na diaľku alebo od zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka do 12 mesiacov od uplynutia lehoty podľa odseku 1. 

(4) Tovar sa považuje za prevzatý spotrebiteľom okamihom, keď spotrebiteľ alebo ním určená tretia osoba okrem dopravcu prevezme všetky časti objednaného tovaru, alebo ak sa 

a) tovary objednané spotrebiteľom v jednej objednávke dodávajú oddelene, okamihom prevzatia tovaru, ktorý bol dodaný ako posledný, 

b) dodáva tovar pozostávajúci z viacerých dielov alebo kusov, okamihom prevzatia posledného dielu alebo posledného kusu, 

c) tovar dodáva opakovane počas určitej doby, okamihom prevzatia prvého tovaru. 

 

(5) Spotrebiteľ môže odstúpiť od zmluvy uzavretej na diaľku alebo od zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka, ktorých predmetom je dodanie tovaru, aj pred začatím plynutia lehoty na odstúpenie od zmluvy. 

(6) Spotrebiteľ môže uplatniť právo na odstúpenie od zmluvy uzavretej na diaľku alebo od zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka v listinnej podobe alebo v podobe zápisu na inom trvanlivom médiu a ak bola zmluva uzavretá ústne, na uplatnenie práva spotrebiteľa na odstúpenie od zmluvy postačuje akékoľvek jednoznačne formulované vyhlásenie spotrebiteľa, ktoré vyjadruje vôľu spotrebiteľa odstúpiť od zmluvy (ďalej len „oznámenie o odstúpení od zmluvy“). Spotrebiteľ môže použiť vzorový formulár na odstúpenie od zmluvy podľa prílohy č. 2

(7) Lehota na odstúpenie od zmluvy podľa odsekov 1 až 3 sa považuje za zachovanú, ak spotrebiteľ najneskôr posledný deň lehoty odošle oznámenie o odstúpení od zmluvy obchodníkovi. 

(8) Pri pochybnostiach o doručení sa spotrebiteľom odoslané oznámenie o odstúpení od zmluvy považuje za doručené uplynutím času primeraného použitému spôsobu doručovania, ak spotrebiteľ vie preukázať odoslanie oznámenia o odstúpení od zmluvy na adresu, ktorú obchodník oznámil spotrebiteľovi podľa § 5 ods. 1 písm. b) alebo § 15 ods. 1 písm. a) až c), alebo na inú adresu, ktorú obchodník oznámil spotrebiteľovi po uzavretí zmluvy. Oznámenie o odstúpení od zmluvy sa považuje za doručené dňom jeho odoslania obchodníkovi na adresu podľa prvej vety, ak poštovú zásielku, ktorej obsahom je oznámenie o odstúpení od zmluvy, nemožno dodať obchodníkovi z dôvodov podľa osobitného predpisu.68) 

(9) Obchodník je povinný bezodkladne po doručení oznámenia o odstúpení od zmluvy poskytnúť spotrebiteľovi potvrdenie o jeho doručení na trvanlivom médiu, ak spotrebiteľ odstúpil od zmluvy použitím osobitnej funkcie alebo formulára na odstúpenie od zmluvy, ktoré sú dostupné v online rozhraní obchodníka. 

(10) Spotrebiteľ môže odstúpiť od zmluvy len vo vzťahu ku konkrétnemu produktu alebo produktom, ak obchodník na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka dodal alebo poskytol viacero produktov. 

(11) Účinky odstúpenia od zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka sa vzťahujú aj na každú doplnkovú zmluvu k zmluve, od ktorej spotrebiteľ odstúpil; to neplatí, ak sa strany výslovne dohodnú na ďalšom trvaní doplnkovej zmluvy. 

(12) Doplnkovou zmluvou podľa odseku 11 sa rozumie akákoľvek zmluva o dodaní alebo poskytnutí ďalšieho produktu, ktorý súvisí s predmetom zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka bez ohľadu na to, či produkt dodá alebo poskytne obchodník alebo iná osoba na základe dohody s obchodníkom. 

(13) Obchodník alebo iná osoba môžu v súvislosti so zánikom doplnkovej zmluvy podľa odseku 11 požadovať od spotrebiteľa len úhradu nákladov podľa § 21 ods. 3 a 5 a § 22 ods. 3. 

(14) Odsekom 11 nie je dotknutá zmluva o viazanom spotrebiteľskom úvere.69) 

(15) Dôkazné bremeno o uplatnení práva na odstúpenie od zmluvy znáša spotrebiteľ

§21 

 Práva a povinnosti spotrebiteľa po odstúpení od zmluvy uzavretej na diaľku a zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka 

(1) Spotrebiteľ je povinný do 14 dní odo dňa odstúpenia od zmluvy uzavretej na diaľku alebo od zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka podľa § 19 ods. 1 zaslať tovar späť alebo odovzdať tovar obchodníkovi alebo osobe určenej obchodníkom na prevzatie tovaru; to neplatí, ak obchodník navrhne, že si tovar vyzdvihne osobne alebo prostredníctvom ním určenej osoby. Lehota podľa prvej vety sa považuje za zachovanú, ak spotrebiteľ odošle tovar obchodníkovi najneskôr v posledný deň lehoty. 

(2) Spotrebiteľ je oprávnený odoprieť vrátenie tovaru, ktorý nadobudol na základe zmluvy uzavretej pri nevyžiadanej návšteve, na predajnej akcii alebo v súvislosti s ňou, kým obchodník spotrebiteľovi vráti zaplatenú cenu. 

(3) Pri odstúpení od zmluvy uzavretej na diaľku alebo od zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka podľa § 19 ods. 1 znáša spotrebiteľ len náklady na vrátenie tovaru obchodníkovi alebo osobe určenej obchodníkom na prevzatie tovaru; to neplatí, ak obchodník súhlasil, že náklady bude znášať sám, alebo ak obchodník nesplnil informačnú povinnosť podľa § 15 ods. 1 písm. g)

(4) Spotrebiteľ zodpovedá za zníženie hodnoty tovaru, ktoré vzniklo v dôsledku zaobchádzania s tovarom, ktoré je nad rámec zaobchádzania potrebného na zistenie vlastností a funkčnosti tovaru; to neplatí, ak obchodník nesplnil informačnú povinnosť podľa § 15 ods. 1 písm. f)

(5) Spotrebiteľ je povinný uhradiť obchodníkovi cenu za skutočne poskytnuté plnenie do dňa doručenia oznámenia o odstúpení od zmluvy, ak spotrebiteľ podľa § 19 ods. 1 odstúpi od zmluvy uzavretej na diaľku alebo od zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka, ktorých predmetom je poskytnutie služby, dodávanie vody, ktorá nie je na predaj v obmedzenom objeme alebo v určenom množstve, alebo dodanie tepla, a pred začatím poskytovania plnenia udelil výslovný súhlas podľa § 17 ods. 10 písm. c). Cena za skutočne poskytnuté plnenie sa vypočíta pomerne na základe celkovej ceny dohodnutej v zmluve. Cena za skutočne poskytnuté plnenie sa vypočíta na základe trhovej ceny poskytnutého plnenia, ak je celková cena dohodnutá v zmluve nadhodnotená. 

(6) Spotrebiteľovi z uplatnenia práva na odstúpenie od zmluvy uzavretej na diaľku alebo od zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov obchodníka podľa § 19 ods. 1 nevznikajú okrem povinností podľa odsekov 1, 3 až 5 a povinnosti uhradiť dodatočné náklady podľa § 22 ods. 3 žiadne ďalšie povinnosti alebo náklady. 

Hradenie nákladov pri odstúpení od nájomnej zmluvy

Ak odstúpite od nájomnej zmluvy, ste povinný znášať náklady na vrátenie inventáru:

  1. ak ste si inventár prevzali u nás v sklade, vrátite nám ho u nás v sklade na Vaše náklady, 
  2. ak sme Vám dopravu zabezpečili my, zaplatíte nám cenu dopravy za vrátenie inventáru v zmysle nájomnej zmluvy, alebo sa môžeme dohodnúť, že nám inventár doručíte Vy do nášho skladu na Vaše náklady. 

Táto povinnosť trvá aj po zániku zmluvy.

Dodanie predmetu nájmu (inventáru) a jeho prevzatie 

Spôsob a miesto prevzatia/dodania predmetu nájmu (inventáru) sú dohodnuté v konkrétnej nájomnej zmluve. 

Ako nájomca ste povinný prevziať predmet nájmu (prenajatý inventár) v našom sklade alebo na inej adrese dohodnutej v nájomnej zmluve, a to v čase dohodnutom nájomnou zmluvou.

Ak si prídete vyzdvihnúť, resp. vrátiť predmet nájmu (inventár) osobne, môžete tak vykonať len v našom sklade na adrese: REK FILM s.r.o., Bojnická 22, 831 04 Bratislava. Prevádzková doba skladu je v dňoch pondelok – piatok, v čase od 8:00 hod do 18:00 hod. Ak budete chcieť vyzdvihnúť, resp. vrátiť predmet nájmu (inventár) mimo prevádzkovej doby, je to možné, ak sa na tom vopred dohodneme, pričom v takom prípade Vám budeme účtovať extra poplatok vo výške 30,-EUR + DPH. 

Povinnosti zmluvných strán

REK FILM je povinný:

  1. odovzdať Vám predmet nájmu (inventár) v dohodnutom množstve a stave umožňujúcom plniť jeho účel,
  2. dopraviť predmet nájmu (inventár) na dohodnuté miesto, vykonať vykládku a montáž v dohodnutom čase, ak sme sa na tom spolu dohodli.

 

Vy ako nájomca ste povinný:

  1. užívať predmet nájmu (inventár) výlučne na dohodnutom mieste a na dohodnutý účel,
  2. umožniť nám prevzatie predmetu nájmu (inventár) v dohodnutom mieste a čase, 
  3. po ukončení doby nájmu vrátiť nám predmet nájmu (inventár) v stave a počte, v akom ste ho prevzali, s prihliadnutím na obvyklé opotrebenie,
  4. neposkytnúť predmet nájmu (inventár) do užívania tretím osobám formou podnájmu,
  5. nevykonávať na predmete nájmu (inventári) žiadne úpravy a opravy,
  6. zaplatiť REK FILM riadne a včas nájomné a iné peňažné plnenia podľa nájomnej zmluvy.

 

Vady prevzatého inventáru

Predtým ako Vám odovzdáme inventár, ktorý máte záujem si od nás prenajať, riadne skontrolujeme a preveríme jeho funkčnosť. Pri prevzatí inventáru ste zároveň aj Vy povinný skontrolovať jeho množstvo a funkčnosť. Aj napriek tejto kontrole sa však môže stať, že inventár bude mať vady, ktoré budú brániť v jeho riadnom užívaní a ktoré už existovali v čase predtým ako sme Vám ho odovzdali do užívania. V takom prípade nám to prosím oznámte (najlepšie telefonicky, alebo aj prostredníctvom nášho webového sídla), uvedenú skutočnosť preveríme a keď sa potvrdí, zabezpečíme možno v čo najkratšom čase výmenu danej veci.     

V prípade vady inventáru, platia nasledovné pravidlá.

Ak má vec, ktorá bola prenajatá vady, pre ktoré ju nemožno riadne užívať alebo ktoré také užívanie sťažujú, máte právo, aby sa Vám poskytla iná vec slúžiaca tomu istému účelu. Okrem toho máte právo na odpustenie nájomného alebo na zľavu z nájomného za dobu, po ktorú ste nemohli vec pre jej vadu riadne užívať buď vôbec, alebo len za sťažených podmienok. 

Právo na odpustenie alebo na zľavu z nájomného si musíte u nás uplatniť najneskôr do konca doby, na ktorú bol nájom dojednaný. Môžete tak vykonať prostredníctvom nášho webového sídla. 

Zodpovednosť za škodu

Ako nájomca ste povinný starať sa o to, aby na predmete nájmu (inventári) nevznikla škoda a nedošlo k strate jednotlivých vecí, ktoré tvoria predmet nájmu. Vzniknuté poškodenie, stratu alebo zničenie veci ste povinný nám ohlásiť bez zbytočného odkladu (najlepšie prostredníctvom nášho webového sídla). 

Ako nájomca zodpovedáte za škodu na predmete nájmu (inventári), ktorá na ňom vznikla počas doby nájmu, ako aj za stratu a zničenie jednotlivých vecí, ktoré tvoria predmet nájmu (inventár). Škodu ste povinný zaplatiť najneskôr pri skončení doby nájmu a vrátení inventáru.  

Nebezpečenstvo škody na predmete nájmu (inventári) prechádza na Vás ako nájomcu momentom prevzatia predmetu nájmu (inventáru). 

Poučenie

Ak medzi nami vznikne spor z uplatnenia práv zo zodpovednosti za vady alebo ak sa domnievate, že sme porušil iné Vaše práva ako spotrebiteľa, máte právo podať nám žiadosť o nápravu podľa § 11 zákona č. 391/2015 Z. z. o alternatívnom riešení spotrebiteľských sporov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 108/2024 Z. z. 

Ak na Vašu žiadosť odpovieme zamietavo alebo na ňu neodpovieme do 30 dní odo dňa jej odoslania, máte právo podať návrh na začatie alternatívneho riešenia sporu subjektu alternatívneho riešenia sporov. 

Subjektom alternatívneho riešenia sporov, na ktorý sa môžete s návrhom obrátiť je Slovenská obchodná inšpekcia, webové sídlo: www.soi.sk 

Záverečné ustanovenia

Pred vyplnením objednávky ste povinný si prečítať a oboznámiť sa s týmito všeobecnými obchodnými podmienkami, ak s nimi súhlasíte vyznačíte Váš súhlas s nimi pred odoslaním objednávky na webovom sídle REK FILM. Bez Vášho súhlasu so všeobecnými obchodnými podmienkami nemôžeme spolu uzatvoriť nájomnú zmluvu. 

Odoslaním elektronickej objednávky na webovom sídle REK FILM akceptujete bez výhrad všetky ustanovenia týchto všeobecných obchodných podmienok v znení platnom v deň odoslania objednávky.

Ak ste právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá je podnikateľom, tak vzťahy medzi nami (zmluvnými stranami), ktoré nie sú výslovne upravené týmito všeobecnými obchodnými podmienkami a ustanoveniami o nájomnej zmluve podľa Občianskeho zákonníka, sa riadia príslušnými ustanoveniami zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov. 

Ak ste spotrebiteľom, tak vzťahy medzi nami (zmluvnými stranami), ktoré nie sú výslovne upravené týmito všeobecnými obchodnými podmienkami a ustanoveniami o nájomnej zmluve podľa Občianskeho zákonníka, sa riadia príslušnými ustanoveniami Občianskeho zákonníka a zákona o ochrane spotrebiteľa.

REK FILM, s.r.o.